Osam saveta kako pronaći posao ako volite da radite u WordPress-u

27. Februar 2024
Osam saveta kako pronaći posao ako volite da radite u WordPress-u

Doneli ste odluku da svoju karijeru gradite i razvijate na internetu? Mnogo je načina kako možete postati IT stručnjak, a izrada WP sajtova je jedan od njih. Poslednjih godina to je sve popularnija opcija. WordPress je verovatno prvi sistem za upravljanje sadržajem sa kojim ćete se suresti ako ste početnik. Drugi korak je obično da nekom u familiji ili komšiluku napravite ili ažurirate sajt sledeći tutorijale sa Youtuba. Treći korak je kreiranje korisnih sadržaja i radost kada svoje stranice ugledate na rezultatima pretrage.

To će vam dati vetar u leđa da počnete da proučavate suptilnije ne samo WordPress kao CMS, već i ceo internet kao globalno mesto za profesionalnu karijeru.

U ovom tekstu daćemo vam 8 saveta koji vam mogu pomoći u razvoju karijere ako želite da radite u WordPressu.

Izgradite svoj portfolio sajt

Verovali ili ne, većina vrhunskih stručnjaka, bilo koja oblast da je u pitanju, još uvek nema svoj lični sajt. Vaše ime i prezime je vaš brend za ceo život, a može da bude i naziv domena.

Na svom portfolio sajtu unesite dosta strasti koja prikazuje vaše veštine i iskustvo s WordPress-om. Uključite primere svojih radova, poput web stranica koje ste dizajnirali ili razvili, tema ili dodatka koje ste kreirali, ili projekata na kojima ste bili angažovani.

Ovo će potencijalnim poslodavcima omogućiti uvid u vaše sposobnosti i stil rada. Ne varajte u prezentaciji, objasnite da želite da učite i da ste vredni, a ne da ste senior ili arhitekta. Navedite oblasti u kojima želite da se usavršavate kada je u pitanju WordPress. Stavite lične fotografije i ispričajte sve ovo i kroz video format.

Kreirajte “profesionalno privatne” profile na društvenim mrežama

Dok ne postanete surovi profesionalac, ako vam kreativa to dozvoljava kombinujte privatno i profesionalno. Potrudite se da budete zanimljivi i prenesite svoju radost o prodoru svog WP znanja bar na Instagramu, a ako ste napredni, onda i na Linked-Inu i YouTubu-u.

Napravite strategiju da bar jednom nedeljno postujete na društvenim mrežama. Možda na ovaj način nećete direktno pronaći posao jer gužva je ogromna. Međutim, vaš nastup na društvenim mrežama iz ugla poslodavca biće dodatna veština i kada budu razmatrali vaš CV i portfolio prelomiće odluku za vaš izbor u odnosu na one koji to nemaju.

Naučite druge relevantne veštine

Osim poznavanja WordPress-a, razmislite o učenju i razvijanju drugih relevantnih veština poput HTML-a, CSS-a, JavaScript-a, SEO-a ili digitalnog marketinga. Ove dodatne veštine mogu vam pomoći da se istaknete u konkurenciji i da pruže dodatnu vrednost poslodavcima. Većina programera nema dovoljno instančan osećaj za dizajn, pa će vas poznavanje rada u programima kao što je Canva još više izdvojiti od konkurencije.

Uključite se u domaće, regionalne i međunarodne WordPress konferencije

Participirajte na WordPress događanjima poput WordCampova, lokalnih meetup-ova ili online foruma. Povezujte se sa drugim profesionalcima u industriji, delite svoje znanje i iskustvo i budite otvoreni za mogućnosti saradnje i zajedničkih projekata koji se mogu pojaviti putem tih veza. Ako nemate novca da budete gost, ponudite se da volontirate.

Zapratite autoritete sa kojima žellite da sarađujete

Pronađite najveće domaće i strane autoritete u oblasti WordPress-a koja vas zanima. Da li su to web dizajneri, web programeri, sistem administratori, edukatori, SEO stručnjaci. Pratite ih, postavljajte pitanja, odgovarajte na njihova pitanja, komentarišite. I ne brinite se, niste dosadni, oni žele vašu pažnju! Samo pazite da ne preterate i da ne budete previše navalentni.

Kreirajte profile za traženje poslova na odgovarajućim platformama

Koristite specijalizovane platforme za pronalaženje poslova u web razvoju ili digitalnom marketingu, poput Upwork-a, Freelancer-a, Toptal-a ili LinkedIn-a. Pregledavajte oglase za poslove u kojima se traže stručnjaci za WordPress i prijavite se na one koji odgovaraju vašem iskustvu i interesima.

Usavršavajte prodaju

Ne čekajte da se poslovi pojave sami, već budite proaktivni u traženju prilika u IT sektoru. Kontaktirajte agencije za digitalni marketing, web dizajnere ili preduzeća koja imaju potrebu za stručnjacima za WordPress i izrazite svoje interesovanje za saradnju ili zaposlenje. Ponudite svoje stručno volontiranje organizacijama iz nevladinog sektora ili malim lokalnim privrednicima. Na početku je teško, ali zakon reciprociteta učiniće svoje.

I šta još?

Ljubav je najveći pokretač, a ako pratite ove savete u traženju posla, vrlo verovatno da ćete ubrzo biti oduševljeni prilikama, a onda, moći ćete verovatno da napišete još bolji i konkretniji članak od ovog.

Fotografije:

https://unsplash.com/photos/white-and-blue-printer-paper–WPrNEM_6dg

https://unsplash.com/photos/text-on-black-background-auITmXWF3Qw

https://unsplash.com/photos/black-flat-screen-computer-monitor-ZjX-z2Q5zrk

https://unsplash.com/photos/man-standing-in-front-of-people-sitting-beside-table-with-laptop-computers-gMsnXqILjp4