Besplatno do plate od 1000 evra

05. Maj 2016
Besplatno do plate od 1000 evra

Plata od 120.000 dinara u Srbiji zvuči kao naučna fantastika, ali je ipak moguća i to uz besplatnu prekvalifikaciju na internetu, a oblasti u kojima su ovolike zarade dostižne su informacione tehnologije, internet marketing i prodaja.

Portal koji se bavi zapošljavanjem sproveo je istraživanje „kako do plate od 1.000 evra“, kojem je bilo obuhvaćeno 3.500 firmi. Na osnovu zanimanja u pomenutim oblastima za kojima je velika potražnja ponuđeni su programi na internetu s kojima možete da se prekvalifikujete, kao i vreme potrebno da ih savladate, piše Blic.

it

Najlakše prekvalifikacije su moguće u IT industriji zbog popularnosti profesije i količine besplatnih informacija na internetu. Za druge je verovatno jednostavnije da se prekvalifikuju u komercijaliste ili onlajn prodavce, pošto su ove profesije u savremenom svetu u trendu, objašnjava jedan od autora istraživanja Aleksandar Trninić.

Zainteresovani za besplatnu obuku preko interneta moraju poznavati dovoljno engleski jezik da bi znali koje informacije da traže i da bi ih razumeli. Dobra startna tačka kod nas je gledanje holivudskog filma bez prevoda, objašnjava Trninić.

Kako kaže, za prekvalifikaciju se mora žrtvovati slobodno vreme. San mnogih može postati java ako se ustreme na najtraženije među najplaćenijim zanimanjima – „Java software engineer“, koje se tiče, pre svega, održavanja i razvoja softvera. it-srbija

To je ubedljivo najtraženija pozicija kod nas gde je moguće doći do plate od 1.000 evra, a internet je pun tutorijala, videa i knjiga. Međutim, to nije za svakoga pošto zahteva dosta požrtvovanja. Inače, potražnja za ovim zanimanjem je ogromna, pa specijalni sertifikati nisu potrebni, kaže Trninić.

Kome „ne leži“ IT, može sreću da okuša i u marketingu i onlajn prodaji. Prodavati lokalno u državi gde je kupovna moć mala ne donosi puno. Međutim, nuditi svoje usluge strancima koji prodaju onlajn proizvode može dobro da se isplati. Obuka je besplatna i dostupna na internetu, a konverzacija i lepo pisanje na engleskom jeziku se podrazumevaju, naglašava Trninić.