“Pobedi dijabetes”

05. April 2016
“Pobedi dijabetes”

7. april Svetski dan zdravlja ove godine biće obeležen pod sloganom “ Pobedi dijabetes”. Dom zdravlja u Užice u saradnji sa Crvenim krstom Užice, Apotekarskom ustanovom i Zavodom za javno zdravlje organizovaće na Gradskom trgu u vremenu od 8, 30 do 11,30 preventivnu akciju tokom koje će sugrađani biti u prilici da provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Pored toga obaviće se i procena stanja uhranjenosti merenjem telesne težine i visine a građani će dobiti i savete o zdravim stilovima života.

Inače, globalna epidemija dijabetesa je jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova 21. veka, jer oboleli od dijabetesa imaju 2-4 puta veći rizik od šloga i srčanog infarkta. Pored toga, dijabetes je najčešći uzrok slepila kod radnoaktivnog stanovništva, terminalne bubrežne bolesti i netraumatskih amputacija donjih ekstremiteta.

U svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes, a broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom posebno u zemljama u razvoju. Većina obolelih je starosti 45-65 godina, što odgovara najproduktivnijem periodu života.

Prema rezultatima „Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije“, u proteklih 10 godina broj osoba sa dijagnozom dijabetesa porastao je gotovo 50%. Trenutno u našoj zemlji 470 000 osoba živi sa dijagnozom dijabetesa što predstavlja 8,1% stanovništa. Ako se tome doda još 40% obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih procenjuje se na 760 000.

www.avaz.ba

www.avaz.ba

Najvećim delom oko 90% to su osobe sa tipom 2 dijabetesa. Ovaj tip šećerne bolesti godišnje se dijagnostikuje kod 16 000 osoba, posle 40. godine života a češće kod žena. Tip 2 dijabetesa poslednjih godina čest je i kod mlađih osoba i adolescenata, kao posldica epidemije gojaznosti.

Tip 1 dijabetesa jedno je od najčešćih hroničnih oboljenja u detinjstvu. U Srbiji godišnje oboli 157 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina.

Ohrabruje činjenica da se promenom životnih navika (usvajanje pravilnog načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje normalne telesne težine)može sprečiti ili odložiti nastanak dijabetesa tipa 2 za čak 50%.

insulin

U tom cilju, u Srbiji je 2008. godine doneta Strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti i 2009. Nacionalni program prevencije i rane detekcije tipa 2 dijabetesa na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Pored zdravog stila života, važna je redovna kontrola kod izabranog lekara. Sve osobe od 18 do 35 godina imaju pravo na sistematski pregled jednom u 5 godina (podrazumeva opšti klinički pregled uz sve neophodne laboratorijske analize). Osobe starije od 35 godina imaju pravo i na procenu rizika za nastanak tipa 2 dijabetesa i ranu detekciju tipa 2 dijabetesa po utvrđenom algoritmu Nacionalnog programa prevencije i rane detekcije tipa 2 dijabetesa u Srbiji.

dijabetes-ishrana

Oboleli od dijabetesa treba redovno da mere nivo šećera u krvi, uzimaju propisanu terapiju, da budu fizički aktivni, prilagode svoje navike u ishrani i da prestanu da puše. Loša kontrola bolesti povećava rizik za nastanak komplikacija i rizik od prevremene smrti.