Počela masovna revakcinacija

09. Februar 2021
Počela masovna revakcinacija

Masovna revakcinacija počela je danas na više od 200 punktova na teritoriji čitave Srbije, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, dodajući da se uporedo sa revakcinacijom nastavlja postupak masovne vakcinacije protiv korona virusa.

U Užicu se vakcinacija građana sprovodi na osam punktova. Juče je Zavodu za javno zdravlje u našem gradu distribuirano 9.500 doza Vero Cell SARS – CoV-2 vakcina kineskog proizvođača Beijing Bio-Institute Biological Products Co., LTD.

Nova količina vakcina namenjena je za revakcinaciju, odnosno drugu dozu već vakcinisanih građana istom vakcinom, navedeno je u saopštenju.

Inače u Srbiji će drugu dozu vakcine danas primiti 5.500 građana, narednog dana 15.000, pa 30.000, da bi se došlo do 60.000 u jednom danu.

Građani koji danas primaju drugu dozu vakcine već su dobili SMS poruku i mejl gde i u koje vreme da se jave.

Ukoliko se desi da neko nije obavešten, a prošlo je 21 dan od vakcinacije, treba da dođe na punkt gde je primio prvu dozu.

“Bez obzira da li su primili poruku ili ne, treba da dođu ako je to dan kada je red na revakcinaciju”, naveo je Jovanović.

Treba istaći da je u Srbiji do sada vakcinisano više od 555 hiljada građana. Od tog broja 533.000 primilo je prvu dozu vakcine, dok je više od 22.000 revakcinisano.

Ovome dodajemo da je još oko 950.000 grđana je preko eUprave i kol centra izrazilo interesovanje za vakcinaciju.


Zbirni izveštaj iz Zdravstveog centra Užice na dan, 9. februar pokazuje da je na području Zlatiborskog okruga hospitalizovano ukupno 312 pacijenata. Na respiratorima je 13 osoba od kojih je 8 u Užicu i 5 u Priboju.

U Opštoj bolnici Užice leči se najveći broj odnosno 89 pacijenata, dok je u kovid bolnici u Krčagovu zbrinuto njih 99. U bolnici u Priboju su 73 obolela, dok se u izdvojenim odeljenjima Opšte bolnice u Požegi nalazi 38, a u Prijepolju 13.

Ukupno u svim kovid ambulantama na području Zlatiborskog okruga pregledana su 1 204 pacijenta, od kojih je 293 pozitivno. Beleži se i otpust 64 obolela lica od čega skoro polovina u Užicu.