Počeli pripremni radovi na trasi buduće Obilaznice

Autor: uzice.rs
19. Mart 2022
Počeli pripremni radovi na trasi buduće Obilaznice

Priprema terena za izgradnju obilaznice oko Užica počela je krajem prethodne sedmice  i to samo nekoliko dana nakon što je potpisan Komercijalni ugovor sa izvođačem radova. Na lokaciju “Petlja Sinjevac” stigle su mašine i krenuli prvi radovi na pripremi terena za izgradnju obilaznice čemu su pored gradonačelnice Užica prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i kineske kompanije “Power Construction Corporation of China Limited”.

Kako je istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, u pitanju su radovi koji za sada ne zahtevaju veći obim ljudstva i mehanizacije i koji će trajati u narednih dva meseca. Uz podsećanje na značaj koji će obilaznica imati za grad ali i ceo okrug, gradonačelnica je još jednom izrazila zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta.

“Ja ću po ko zna koji put sa razlogom, ponoviti da mi je drago da posle nekoliko decenija krećemo sa realizacijom projekta značajnog za sve građane Užica. Naravno, ogromnu zahvalnost dugujemo svima koji su dali doprinos da do toga dođe i da se obezbede sredstva u iznosu od oko 30 miliona evra. Iskreno se nadam da će i izvođači dati sve od sebe i da će radovi biti završeni u roku. Znam da projekat predviđa radove koje nisu jednostavni, ali sam sigurna da će kineska kompanija veoma uspešno odgovoriti na ovaj zadatak”.

Da je ova deonica, iako duga samo 4,85 km, ogorman inženjerski poduhvat čak i za kompaniju “Pauer Čajna” koja je dokazana na velikom broju velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji, potvrđuje i inženjer kompanije Slobodan Božović.

“Dobili smo dozvolu za pripremne radove uz veliku podršku ljudi iz ministarstva i “Puteva Srbije”. Ovi pripremni radovi će biti inplementirani u deo glavnih radova, a njima će biti obuhvaćen i deo istražnih radova. Neophodna je izgradnja pristupnih puteva za istraživanja za veliki most koji je dužine 250m i koji je jedan od najvećih poduhvata na teritoriji Zapadne Srbije. Sigurni smo da će “Pauer čajna”dati sve od sebe da se ovaj posao završi u dogovorenom roku i naravno kvalitetu”.

Milan Petrović pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture takođe je izrazio uzadovoljstvo što su radovi počeli odmah po potpisivanju ugovora.

“Ovo je izuzetno zahtevan projekat jer sam teren na kome se prostire obilaznica zahteva dosta inženjerskih i tehničkih prirema. Od 4,85 km 450m su mostovi, jedan od njih je lučni most preko Đetinje u dužini od 250m, a na celoj deonici imamo i oko 1,8km potpornih konstrukcija. Ugovorom je predviđen rok od 30 meseci i ja se nadam da se kroz 2,5 godine vidimo ovde na otvaranju i puštanju u saobraćaj ove obilaznice”.

Obilaznica oko Užica projekat je od nacionalnog značaja. Sredstva za njenu izgradnju obezbedila je država, a njenom izgradnjom teretni saobraćaj biće izmešten iz centra grada, znatno će biti ubrzan tok saobraćaja a samim tim očekuje se i značajno smanjenje aerozagađenja.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs