Posla ima, ko hoće da radi

20. Jun 2016
Posla ima, ko hoće da radi

Mladi u Srbiji vrlo često nisu spremni da troše vreme i energiju na ”sitnu” zaradu, uz izgovor da nema posla. S druge strane, i pored velike stope nezaposlenosti u našoj zemlji, poslodavci su suočeni sa nezainteresovanošću mladih koji bi radili. Sezonskih poslova je sve više, a zainteresovanih sve manje, potvrđuju nam i u Omladinskoj zadruzi „Mladost“, prvoj registrovanoj na području Zlatiborskog okruga koja od 1982. godine na različitim poslovima angažuje mlade .

Ponuda poslova preko ove Omladinske zadruge, naročito je izražena tokom letnje sezone, kada se traži veliki broj osoba za branje, preradu i skladištenje sezonskog voća, ali i za poslove u oblasti ugostiteljstva i građevine.

Sezonska ponuda nisu specijalizovani poslovi, ali imamo čak i osobe koje sa medicinskim fakultetom rade kao konobari ili sobarice u iščekivanju posla u struci ili kao prelazno rešenje za odlazak u inostranstvo, kažu u OZ „Mladost“. To potvrđuje konstataciju, da ko hoće da radi, posao se uvek nađe.

Iskustvo nam govori da su devojke odgovornije i da su više u potrazi za poslom. Muškarcima treba više vremena za adaptaciju bez obzira na kojim poslovima se angažuju.

Preko Omladinske zadruge radnici se najčešće angažuju po osnovu privremenih i povremenih poslova, što je sigurnost kako za zaposlenog tako i za poslodavca, a takav angažman znatno utiče i na smanjenje sive ekonomije, kaže Slavica Stanojčić, direktorka OZ „Mladost“. Ona dodaje da se razikuju dve kategorije angažovanja radnika posredstvom zadruge, a to su učenici i studenti od 15 do 26 godina i nezaposlena lica od 15 do 30 godina. Poslodavci prvenstveno traže prvu kategoriju (učenici i studenti) jer su jeftiniji i ne plaćaju im staž, a i celokupna procedura u zadruzi se brzo završava, kaže Stanojčićeva, navodeći primer da za isplatu dnevnice od 1 000 dinara, dodatni troškovi koji padaju na teret poslodavca (obaveze prema državi i troškovi za zadrugu) ukupno iznose 270 dinara, odnosno 27%.

Zadruga je garant i poslodavcima da će dobiti kvalitetnog radnika a u slučaju da ne budu zadovoljni mogu ga preko zadruge i promeniti, ističe ona, dodajući da Inspekcija rada za područje Zlatiborskog okruga intenzivno kontroliše poslodavce, koji ugovorom sa zadrugom, dolaze do validnih papire za svakog angažovanog, čime izbegavaju plaćanje kazni.

U pojedinim Evropskim zemljama, u kojima su ponuda poslova i same industrije na znatno višem stepenu razvoja, Zakon o angažovanju sezonskih radnika je precizno uređen što kod nas nije slučaj. U tim zemljama uglavnom je satnica za angažovanje preko omladinskih zadruga, jednaka satnici zaposlenih a sezonski radnici imaju apsolutno ista prava kao radno angažovani.

Najavljuje se da će biti izmena i u našem Zakonu, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 1. januara 2017. godine, tako da verujemo da će biti izbegnuti propusti prethodnih zakona, dodaje Stanojčićeva. Ohrabrujuće je i što sve više mladih koji su nekada radili preko ove omladinske zadruge, a koji sada pokreću sopstveni biznis i svoje radnike angažuju preko nas.

Inače, cene satnice diktiraju poslodavci a kreću se od 140 do 250 dinara po satu u zavisnosti od posla, perioda angažovanja, i da li su obezbeđeni prevoz i hrana ili ne. Mi u zadruzi očekujemo od angažovanih da posao urade u roku, a isplata im je na vreme(u roku od 7 do 10 dana) iako pojedini poslodavci i nama plaćaju sa zakašnjenjem.

Kao ključni problem omladinskih zadruga, Stanojčićeva navodi da one nisu prepoznate u lokalnom akcionom planu za mlade u našem gradu.  Na margini smo, nismo u sistemu, iako mnoge socijalno ugrožene osobe iz gradske kuće upućuju da u omladinskim zadrugama traže posao, tvrde u OZ „Mladost“, dodajući da se trude da u takvim situacijama posebno izađu u susret. „Posebnu pažnju imamo prema samohranim roditeljima. Više puta sam doživela da zaplaču kada dođe do realizacije posla i kada prime novac za posao koju urade“, tvrdi Stanojčićeva.

Inače, za učlanjenje u zadrugu pored ličnog dolaska u prostorije, učenici moraju doneti ličnu kartu ili drugu javnu ispravu (pasoš, zdravstvena knjižica) iz koje se može utvrditi identitet i JMBG i đačku knjižicu kao potvrdu da je učenik. Studenti koji se tek prijavljuju u Zadrugu donose ličnu kartu ili pasoš i indeks ili potvrdu o školovanju. Nezaposlenim licima potrebna je lična karta ili pasoš i radna knjižica. Radno vreme Omladinske zadruge „Mladost“ je radnim danima od 7, 30 do 15, 30.