Predstava “Perpleks” i Dani evropskog filma

12. April 2022
Predstava “Perpleks” i Dani evropskog filma

Bogat kulturni utorak 12. april u Užicu upotpuniće predstava “Perpleks” koja počinje u 19 časova i 30 minuta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice. Od 21 čas u klubu GKC-a publika će biti u prilici da uživa u projekciji italijanskog dramskog filma Zlatni dečko, iz 2014. godine.

 

U komadu za koji režiju potpisuje Goran Golovko,  antijunaci otvaraju apsurde svoga postojanja u nizu komičnih situacija u kojima se ne snalaze, a istovremeno žele impresionirati sebe i druge usiljenom unutrašnjom sigurnošću i nepostojećom snagom. Suočeni s odsustvom ikakvog vlastitog identiteta, koprcaju se u pokušajima uspostavljanja nekih izmišljenih i nametnutih identiteta, što ih čini još komičnijima. Dramaturška forma “pozorišta u pozorištu” dodatno naglašava ovaj apsurdni diskurs i svima nama postavlja metafizička pitanja: “Ko smo? Odakle dolazimo? Kuda idemo?” Reč je o komediji zabune u kojoj kroz serije transformacija na sceni kroz potpuno neočekivan način pred nas dovodi ljude koji mahnito žele da uspostave ravnotežu života i sigurnosti u neprestano promenljivoj i propadajućoj stvarnosti. Ali gube sa svakim identitetom koji preuzmu. Stvarnost će im uvek bežati pod nogama dok se njihovo postojanje ne pretvori u pozorišnu predstavu.
Režija: Goran Golovko
Igraju: Vahdin Prelić, Dejan Maksimović, Biljana Zdravković i Dragana Vranjanac
Vizuelni identitet: Mia David
Dizajn zvuka: Nikola Pejović
Dizajn svetla: Aleksandar Rosić


U nastavku programa Dani evropskog filma, u Gradskom kulturnom centru biće priređena projekcija italijanskog dramskog filma Zlatni dečko, iz 2014. godine. Scenario za film je napisao i režirao Pupi Avati. Dobitnik je nagrade za najbolji scenarij na Svetskom filmskom festivalu u Montrealu 2014. godine.
Film prati Davidea (Rikardo Skamarcio), pisca tekstova čiji je otac bio filmski scenarista. Nakon očeve smrti, on ostavlja sve što ima i seli se u Rim, gde upoznaje glumicu koja je postala izdavač po imenu Ludovika (Šeron Stoun), koja želi da objavi očevu autobiografiju.
Projekcija filma zakazana je za utorak 12. april sa početkom od 21 časova u klubu GKC-a.