Prvi maj na Zlatiboru radni dan

02. Maj 2018
Prvi maj na Zlatiboru radni dan

Izlivanjem betona u temelje, na Zlatiboru su počeli radovi na izgradnji početne stanice Gold gondole. Predsednik opštine Milan Stamatović očekuje da će iz Beograda ostale dozvole stići do 30.juna a radovi na prvoj stanici biće završeni do 11.juna. Početku radova prisustvovao je i u svom duhu govorio i autor emisije „24 minut“ Zoran Kresić.

stamat

 

Prva dozvola za izgradnji Gold gondole stigla je za poslednju, petu fazu, onda za prvu na kojoj su radovi zvanično započeli Prvog maja a predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da su se posle tri godine ponovo našli na početku. Okupljanjem, rekao je Stamatović, šalju poruku vlastima da poštuju Ustav i da svojim ponašanjem ne vređaju ničiju inteligenciju i ne prave više štetu građanima Čajetine, investitorima i turistima Zlatibora.

„Ovo je poslednje upozorenje od strane opštine Čajetina i njenih građana. Do Vidovdana očekujemo da nam donesu dozvole za dalje radove a mi nećemo odlaziti u Beograd do Dana opštine 30.juna. Naša je želja da to bude dan kada ćemo dobiti sve građevinske dozvole da ne bi ulazili u probleme sa Srpskom naprednom strankom i ljudima koji vlast vrše u ime stranke a ne u ime državnih institucija“, pekao je Stamatović nakon što je nasipanjem betona u temelje i zvanično obeležio početak radova na početnoj stanici.

IMG_2622

„Pravne zavrzlame“ dovele su do nereda u redosledu izdavanja dozvola po fazama za Gold gondolu. Nadležni u lokalnoj samoupravi smatraju da nije bilo potrebe za tim ali su svakako postupali po volji nadležnih državnih organa pa su kadri da gondolu grade i „naopako“ ali su rešeni da je izgrade.

„Opština Čajetina ima rešene imovinsko pravne odnose na celoj trasi gondole pa ćemo videti da li će to nadležno ministarstvo uzeti u obzir i izdati nam nedostajuće dozvole. Po završetku radova na početnoj stanici krenućemo u radove na podizanju 36 stubova  na preostaloj trasi“, rekla je direktorka Gold gondole Bojana Božanić.

Zlatiborska Gold gondola biće najduža gondola na svetu duga devet kilometara, imaće jednu međustanicu a putovanje će trajati oko 20 minuta. Zoran Kesić priželjkuje da putovanje gondolom traje 24 minuta.

IMG_2643

„Podržavam gondolu jer svaki zdravorazumski građanin Srbije mora da podrži ono što je dobro i lepo a prvi među njima onaj koji nas stalno poziva da radimo, radimo i gradimo. Ima li šta lepše nego sa uživanjem posmatrati ove Bogom dane predele, normalno je jer i kućno vaspitanje nalaže da se podrži nešto ovako korisno i lepo što će zlatni Zlatibor učiniti još zlatniom planinom“, rekao je Kesić i dodao da na području opšine Čajetina nema inspiraciju za sadržaj svoje emisije koja satirično predstavlja sve ono što se u Srbiji dešava.

„Ovde se radi i gradi i samo se ovde ljudi ne žale da im je loše, svi drugi se žale, ovde ne jer i nemaju razloga za to“, kaze autor emisije „24 minuta“ Zoran Kesić.

Golg gondola će imati 55 kabina sa po deset mesta, kretaće se šest metara u sekundi. To je sadržaj koji će Zlatibor odvesti korak dalje na svetskoj turističkoj mapi a nadaju se nadležni, dovesti do cilja da ovu planinu u narednoj deceniji godišnje poseti milion turista koji će ostvariti deset miliona noćenja.