Pušenje utiče na vene na dva načina- i oba su loša

30. Januar 2021
Pušenje utiče na vene na dva načina- i oba su loša

U zimskom periodu se dosta vremena provodi u zatvorenom prostoru. Ako tome dodate i informaciju da u Srbiji ima oko 2,5 miliona aktivih pušača, realno je da se Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima dešava u sred zime, 31. januara svake godine.

 

Mnogo se već zna o tome kako različite supstance iz cigareta utiču na pluća, krvne sudove i, uopšteno, naše zdravlje. Što se tiče vena, konkretno, utvrđeno je da pušenje utiče na njih na dva načina. Prvi  se odnosi na neposredne posledice koje hemijske supstance iz cigareta uzrokuju na ćelijama untrašnjih zidova vena, poput zapaljenskih procesa i otoka. U tom slučaju dolazi do sužavanja vena, i, mada je ovo stanje privremeno, tokom vremena dovodi do trajnih promena na unutrašnjim zidovima vena, od čega one postaju krte i manje elastične.

Drugi način kako pušenje utiče na vaše vene je direktna posledica sužavanja vena, usled čega je otežano vraćanje krvi na gore ka srcu, suprotno gravitaciji. Kako se krv sakuplja, vene, koje su poslale manje fleksibilne, se šire i to vodi stvaranju proširenih vena.

Kako navodi dr Dario Jocić, vaskularni hirurg iz Centra za savremeno lečenje vena, simptomi zbog kojih se morate obratiti lekaru uključuju bol, svrab, peckanje i promenu boje na mestu pojave proširenih vena na koži, a u nekim slučajevima i venske ulceracije. Pojava pridruženih simptoma nastaje kao posledica nedovoljnog protoka krvi i kiseonika u donjim ekstremitetima, što predstavlja direktnu posledicu upotrebe duvanskih proizvoda.

Broj novoobolelih od venske bolesti je u porastu svuda u svetu, zahvaljujući načinu života koji vodimo, ali i zbog nedovoljne fizičke aktivnosti. Većina pacijenata sa venskim oboljenjima ne shvata ozbiljnost svog stanja, dok nepravilno lečenje doprinosi značajnoj pojavi invaliditeta, kao i čestih odsustvovanja sa posla i nemogućnosti obavljanja određenih aktivnosti.

„Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava, pa ukoliko se na vreme ne eliminišu faktori rizika i ne pristupi adekvatnom hirurškom lečenju, pacijenti prolaze kroz različite faze bolesti, dok tegobe postaju sve ozbiljnije. Iako se ne zna unapred kod kojih će se pušača razviti bolest krvnih sudova, pa i proširene vene, najbolje što pušači mogu da učine za sebe, jeste da ostave pušenje, i to čim pre“ zaključuje dr Jocić.