Pustovana loptica od osoba sa invaliditetom za sadašnjeg i sve buduće gradonačelnike

Autor: B.Kuzmanović
03. Decembar 2019
Pustovana loptica od osoba sa invaliditetom za sadašnjeg i sve buduće gradonačelnike

Tradicionalni prijem za predstavnike 12 užičkih udruženja osoba sa invaliditetom, povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Užicu je priredio gradonačelnik, Tihomir Petković sa saradnicima. Kao znak pažnje za dugogodišnju uspešnu saradnju, u nadi da će tako biti ko god bude na funkciji gradonačelnika, predsednica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, Dragana Dučić uručila je pustovanu lopticu koju su izradili članovi ovog udruženja.

Dučićeva je istakla da loptica na kojoj stoji 2019. godina i koja ima cvet sa 12 latica simbolizuje udruženja osoba sa invaliditetom koja funkcionišu u Užicu.

Dosta radimo i trudimo se da svi naši članovi žive dostojno svakog čoveka. I dalje su prisutni  problem pri zapošljavanju i školovanju i nadam se da naša deca neće prolaziti trnje koje smo mi prolazili. Jako bi volela da kada govorimo o inkluzivnom obrazovanju naša deca sa svojim drugarima budu prezadovoljni, a da kada dođu do sveta rada primene ideje koje će im olakšati poslove. Moja i želja svih članova drugih udruženja osoba sa invaliditetom je da niko ne bude u četiri zida, da svi pevaju, recituju, vajaju i rade ono što ih zanima, a sugrađani da će nas gledati kao sebi ravnopravne.

Gradonačelnik Petković je ponosan što se u Užicu dosta čini na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, ali je svestan problema ovih osoba i njihovih porodica kao što su siromaštvo, visok stepen nezaposlenosti, neadekvatno obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita i nedovoljnao učešće u društvenom životu.

Zahvaljujući aktivnom radu 12 udruženja osoba sa invaliditetom Užice spada u vodeće gradove u Srbji kada je reč o relizaciji projekata koji vode ka boljem životu ove kategorije ljudi, rekao je Petković.

Iznoseći podatke da je oko 70% osoba sa invaliditetom materijalno siromašno, gradonačelnik je rekao da se godinama unazad iz gradskog budžeta finansijski pomaže rad udruženja osoba sa invaliditetom i taj iznos iz godine u godinu je sve veći. To će biti slučaj i sa budžetom koji se trenutno kreira za narednu godinu, a iznos će zavisiti od spremnosti udruženja da taj novac usmere na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom kroz različite projekte.

Dodajemo da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ocenila da su građani sa invaliditetom među najdiskriminisanijim osobama u Srbiji. Ona je navela da mere za unapređenje njihovog položaja u raznim oblastima postoje godinama ali u praksi retko postižu željene efekte i često bivaju shvaćene kao dodatni teret.

„Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja. U posebno teškom položaju nalaze se žene sa invaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja zbog nedovoljne podrške i nedostatka pedagoških asistenata nailaze na prepreke u obrazovanju, u za to najvažnijem periodu života“, rekla je ona.

Inače, 3. decembar se obeležava od 1992. godine sa ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom ravnopravno učešće u društvenom životu i svake godine predstavlja priliku da sesvi podsetimo problema sa kojim se suočavaju lica koja čine oko 10% svetske populacije.