Razmena učenika iz Užica i iz Makedonije višestruko korisna

Autor: Biljana Kuzmanović
18. Februar 2019
Razmena učenika iz Užica i iz Makedonije višestruko korisna

Užički centar za prava i Koalicija omladinskih organizacija SEGA iz Makedonije u okviru projekta „YouthAgents of SocialChange“ koji se realizuje kroz program Erasmus+ i traje godinu dana okupili su srednjoškolce koji tokom omladinske razmene stiču potrebna znanja, vrednosti i veštine za buduće socijalne promene i promociju evropskih vrednosti u zajednicama u kojima žive kroz poštovanje prava deteta i ljudskih prava, suživota i slobode, tolerancije i interkulturalnih vrednosti.

Prva aktivnost projekta je omladinska razmena od 20. do 24. avgusta 2018. u Užicu, koja je okupila tridesetoro srednjoškolaca i četiri omladinska lidera iz Prilepa i Užica.

Tokom avgusta meseca prošle godine 36 srednjoškolaca iz Prilepa i Užica su se u našem gradu učili građenju tima, istraživanju grada, pravima deteta, ali i univerzalnim ljudskim pravima kao neotuđivim i stečenim pravima koja nam pripadaju  rođenjem. Interaktivne radionice o predrasudama i stereotipima, diskriminaciji, simulacije koje uvode mlade u njihov pojam, uzroke nastajanja i posledice – bile su povod za bogate diskusije i pravljenje paralele stanja u Srbiji i Makedoniji. Značajan deo sadržaja je bio posvećen nasilju, a gostima iz Makedonije novina su bili  vrste i nivoi nasilja gde su diskutovali iz ličnog iskustva. Rodno zasnovano nasilje se pokazala kao provokativna tema o kojoj učesnici imaju potrebe da saznaju više.

Posetom Dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju , ostvarilo se lepo druženje sa korisnicima boravka. Kroz zajedničke interaktivne aktivnosti, ples, pesmu i crtanje – prevazišli su početne stereotipe i pokazali da direktni kontakt uvek jeste najbolji način međusobnog upoznavanja. Gostima je bio važan  uvid o postojanju ove usluge socijalne zaštite, jer u Makedoniji ne postoji sličan prostor koji okuplja decu i mlade sa smetnjama.

Pored edukativnih radionica, mladi su uživali u aktivnostima koje su organizovane napolju, gde su kroz istraživačke zadatke upoznavali naš grad i okolinu, učili o istoriji, običajima, starim zanatima. Poslednji dan razmene bio je posvećen radu na akcionim planovima, kojima mladi planiraju realizaciju vršnjačkih radionica u svojim sredinama i prenošenju stečenih znanja i veština sa ove omladinske razmene

Članova Omladinske grupe Užičkog centra za prava deteta  i njihovih vršnjaka iz Makedonije  kažu da su uživali svih pet dana i da su pored korisnih informacija koje su dobili, proveli vrlo kvalitetni vreme sa vršnjacima iz Makedonije. Užičanima je bila čast što su dobili ulogu domaćina i što su u slobodno vreme prijateljima iz Makedonije pokazali pogled na Užice sa Starog Grada, obišli tunele i proveli ih kroz  kanjon Đetinje i što su goste poslužili komplet lepinjom.

Na obe grupe dece poseban utisak je ostavila poseta dnevnom boravku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, jer do sada ni deca iz Užica nisu bila u prilici da posete ovaj boravak i budu u komunikaciji sa korisnicima.

Gostima iz Makedonije razmena je pored novih poznanstava, saznanja, i ideja donela puno korisnih veština i znanja, a vreme provedeno u istraživanju Užica (poseta muzeju i priča o Užičkoj republici) i okoline (Terzića avlija, Potpećka pećina, Zlatibor)  im je nezaboravno iskustvo.

 

Tokom januara ove godine 30 srednjoškolaca i četiri omladinska lidera iz Prilepa i Užica razmenjivali su ideje na teme o identitetu, kulturnim razlikama i ljudskim i pravima deteta, a pravili su i paralelu stanja u Srbiji i Makedoniji vezanu za uključivanje mladih u donošenje odluka koje ih se tiču.

Pored edukativnih radionica, mladi su uživali u aktivnostima koje su organizovane tokom posete Ohridu.  Kroz istraživačke zadatke mladi su uživali u upoznavanju Struge i Ohrida, učili istoriju i  običaje.

Vreme provedeno u Strugi smatraju nezaboravnim jer su se odlično družili, zabavljali i kroz zabavu učili o drugoj kulturi  što im kroz direktno upoznavanje sa vršnjacima paredstavlja neprocenjivo iskustvo.

Rad na ljudskim i pravima deteta ocenjuju kao jako koristan, a svi su uživali u pripremi  simulacija, zahvaljujući kojima bolje razumeju načine ostvarivanja prava, svojih odgovornosti ali i odgovornosti država.

Jedinstveni su u oceni da im je razmena donela donela nove ideje, korisne veštine i znanja, naglašavajući kao posebnost razmene a to što su stekli prijatelje za ceo život.

Za učenicu iz Užica Milicu Cvetić ključna prednost razmene je što su kroz radionice koje su se uglavnom izvodile na interaktivan način diskutovali o stereotipima, predrasudama i decijim pravima, kroz prizmu svakodnevnih problemima.

Na Magdalenu Vulević najveci utisak je ostavilo prijateljstvo, sa vršnjacima iz mesta gde ljudi imaju drugačija mišljenja nego mi, tako da je boraveći u Strugi upoznala prijatelje slične onima koje ima u rodnom Užicu. nama, i stekli mnoga nova znanja- ne samo da poucnim radionicama, već i posle njih. Tvrdi da je tek po povratku u Užice  shvatila da su uživajući u kroz razmenu ustvari započeli da stvaraju uspomene za budućnost.

Aleksa Kuljanin razmenu u Strugi smatra izuzetnim iskustvom i ponosan je štoje  bio član projekta. Svestan je da su dosta slobodnog vremena iskoristili na najbolji način, jer su se učenici iz Užica na organizovanom izletu upoznali sa najlepšim lokalitetima na Ohridu. Po njegovoj oceni druželjubive supervizorke su svima dodatno ulepšale boravak.