“Ruski krst” ispunjenje životnog sna novinara Zorana Šaponjića

Autor: A.G.
09. Jun 2019
“Ruski krst” ispunjenje životnog sna novinara Zorana Šaponjića

Iz štampe je ovih dana izlašla knjiga putopisa novinara Zorana Šaponjića, pod naslovom “Ruski krst.” Knjiga je nastala tokom višegodišnjih putovanja Šaponjića po Rusiji i donosi putopise sa Krima, Bajkala, sa dalekog severa Rusije i sa Volge, zatim priče iz Sevastopolja, sa Krimskog mosta koji je podignut preko Kerčkog moreuza, Sa Bajkalskog jezera, iz Kostrome i Jaroslavlja, gradova na Volgi.  U knjizi Šaponjić donosi i priče iz Arhangelska, Sankt Peterburga… 

Autor knjige “Ruski krst” Zoran Šaponjić je, verovatno, jedini srpski novinar koji je posetio Severodvinsk, grad u kojem se prave ruske nuklearne podmornice, a za ulazak u ovaj grad dobio je posebnu dozvolu. Ova knjiga je ispunjenje mog životnog sna, da putujem Rusijom i da ta putovanja pretočim u knjigu, rekao je Zoran Šaponjić za Informer.

Predgovor za knjigu “Ruski krst”, koja je izdanje kuće “Vukotoć media”, napisao je čuveni svetski režiser Emir Kusturica koji navodi da su “Šaponjićevi putopisi ranjivi kao što je i njegova priroda, a reči birane kao što Andrić napisa „težinom vlastitog tijela.”

Drago mi je što pišem ove redove koje prilažem uz štampanje njegove knjige putopisa iz Rusije, gde se spomenuti talenat i jezik prepliću u ritmu putovanja i otkrivanja ruskog karaktera skrivenog u duhovnom pejsažu naše bratske zemlje, napisao je Kusturica.

Novinar, Zoran Šaponjić, rođen je u Novoj Varoši 1966. godine. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu diplomirao je 1991. godine, na odseku novinarstvo. Izveštavao je sa svih ratišta bivše Jugoslavije.

Godine 2006. objavio je knjigu novinskih reportaža „Ljubomirova zemlja“.

Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja novinara Srbije za reportažu. Više puta je pobeđivao na Internacionalnom festivalu reportaže u Somboru i Apatinu.

Pripala mu je i „Kosmetska zvezda prvog reda“ koju mu je, 2017. godine, dodelilo Društvo policijskih ratnika Srbije, kao i nagrada „Gordan Ranitović“ humanitarne organizacije „Stara Raška“ iz Beograda, nagrada Mileševskog kulturnog kluba „Sveti Sava“ iz Prijepolja, godišnja nagrada Opštine Nova Varoš.

Autor je intervjua sa Miloradom Dodikom, Emirom Kusturicom, Nikitom Mihalkovim, Andrejom Končalovskim, Monikom Beluči…

Oženjen je, otac dvoje dece. Živi i radi u Užicu.