“Svedobro” o generaciji tranzicije

13. Septembar 2017
“Svedobro” o generaciji tranzicije

Premijerom savremene drame autora Stevana Vraneša pod nazivom „Svedobro“ u petak, 15. septembra biće otvorena nova sezona u Narodnom pozorištu u Užicu.

Režiraju potpisuje Nemanja Ranković, umetnički direktor pozorišta, a u predstavi igraju članovi užičkog ansambla: Tanja Jovanović, Biljana Zdravković, Tijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić.
Svedobro photo Djordje Krstic, Tijana Karaicic i Branislav Ljubicic

Drama ’Svedobro’ je komad kojim se pisac Stevan Vraneš vraća pozorištu posle više od 15 godina provedenih u korporativnom poslovnom svetu Srbije i regiona, u kome još uvek radi. Diplomirani dramaturg, stručnjak za medije i komunikacije, ali pre svega – pisac, vraća se tekstom koji u stilu američke psihološke drame priča priču o generaciji koja je svoju mladost provela u tranziciji, a svoje ’najbolje godine’ dočekuje puna rana, ožiljaka i nedoumica kako dalje. Bez dovoljno snage za velike promene, ali i bez mogućnosti da samo odustane.

U fokusu drame su dve glavne junakinje, najbolje prijateljice koje se nisu videle preko šest godina. Jedna se odlučila za borbu sa surovim realnim životom, a druga je otišla u zabačeno mesto na granici sa Bosnom po imenu Svedobro.

Svedobro photo Djordje Krstic, Tanja Jovanovic i Biljana Zdravkovic

Njihove sudbine su snažno povezane, problemi slični, ali način na koji se suočavaju sa njima različit. Njihova ljubav je velika i večna, a njihove razlike nepomirljive.

Muziku za predstavu radio je autorski tandem Ana Ćurčin i Goran Antović.

Premijera predstave je u petak, 15.septembra od 20 časova, a gostovanja u Beogradu i širom Srbije mogu se očekivati već tokom jesenjeg dela sezone.

Prva repriza zakazana je za utorak, 19,. septembra, a druga u sredu, 20. septembra takođe od 20 sati.