Tokom marta revizija bibliotečkog fonda u užičkoj biblioteci

17. Februar 2021
Tokom marta revizija bibliotečkog fonda u užičkoj biblioteci

Zbog revizije bibliotečkog fonda koja će trajati od 1. marta do 1. aprila, Narodna biblioteka Užice neće raditi sa korisnicima. Knjige se mogu pozajmiti, ali i vratiti do 27. februara. 

Revizijom se utvrđuje stvarno, brojčano i fizičko stanje inventarisane bibliotečko-informacione građe i izvora koja je vlasništvo biblioteke, pravna zaštita i aktuelnost bibliotečkih fondom.

Po rečima Dušice Murić, višeg diplomiranog bibliotekara, direktora užičke Narodne biblioteke, na svim odeljenjima pripreme za reviziju bibliotečkog fonda odvijale su se mesecima unazad. Na ovim poslovima angažovani su svi bibliotečki radnici. Radiće se revizija monografskih publikacija, a naredne godine planirana je revizija periodičnih, odnosno, serijskih publikacija.

Poslednja revizija rađena je 2007. godine, a od 2013. počelo je unošenje celokupnog fonda u cobiss bazu, odnosno u onlajn katalog.

Ovome dodajemo da je trenutno oko sedam hiljada građana Užica učlanjeno u biblioteku. Članarina za dva člana porodice je 700 dinara na godišnjem nivou.

Podsećamo, od 2013. godine celokupan književni fond užičke Narodne biblioteke se unosi u COBISS bazu, odnosno elektronski katalog svih biblioteka u Srbiji.

To podrazumeva da se u onlajn katalogu može proveriti da li Biblioteka poseduje knjige koje želite da pročitate, da proverite da li su dostupne za čitanje, rezervisati ih ili produžiti rok za vraćanje pozajmljene knjige.

Inače, pozajmljene knjige građani imaju rok od 15 dana da vrate, uz mogućnost da  vraćanje odlože za još 15 dana.