Užičko izdavaštvo u Hali 4

22. Oktobar 2017
Užičko izdavaštvo u Hali 4

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga na kome učestvuje oko 500 direktnih izlagača, od kojih viš od 50 inostranih izlažu u hali 4, otvoren je danas i trajaće do 29. oktobra.

sajam knjiga
Na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno  se predstavljaju najveći domaći, ali i brojni inostrani izdavači i pisci.

Od ponedeljka do četvrtka  sajam je otvoren u vremenu od 10 do 20 časova, dok će u petak, subotu i nedelju sajamski štandovi sat vremena duže biti pristupačni publici.
Pojedinačne ulaznice su 250 dinara, dok je cena za grupne posete 150 dinara, dok je ulaznica za sve dane sajma knjiga 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara po započetom satu.

Porodični dani su ponedeljak i utorak  23. i 24. oktobar kada je omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju. Školski dan je četvrtak, 26. oktobra.

Promocija užičkog izdavaštva na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu biće održana u sredu 25.oktobra od 13 časova u sali „Borislav Pekić“, a 40 izdavača će na štandu objedinjenog užičkog regiona u Hali 4 Beogradskog sajma publikovati 83 naslova.  

sajam2015a2s

Pored predstavljanja zemalja koje su počasni gosti, autora, tema i književnosti na nemačkom jeziku (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn) fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, jednog veka od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića – do 170 godina  Njegoševog “Gorskog  vijenca” i 50 godina od izdavanja romana “100 godina samoće” i “Derviš i smrt”.

U sali za programe za decu i mlade “Aleksandar Vučo” u hali 1A, održava se program “Nove igre pet petlića”, čiji je autor i moderator Gordana Maletić.

U hali 2C biće predstavljeno nekoliko izložbi, dok će u hali 2 nivo C biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina, iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko), koja za predložak imaju knjigu.

Nagrade

I ove godine tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

Izdavač godine

Izdavački poduhvat godine

Dečija knjiga godine

Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku

Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip

Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu

Nagrada za najlepšu dečju knjigu

Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore), učešćem na manifestaciji.

Uručenje nagrada je 26. oktobra u 13h u sali “Ivo Andrić” u hali 1A.

Laguna na 62. Sajmu knjiga 

Na Laguninom štandu u Hali 1, kao i na štandu u Hali 4, biće predstavljeno gotovo 3500 različitih naslova, uključujući i više od 300 novih naslova objavljenih u proteklih godinu dana. Šezdeset domaćih autora će biti gosti Laguninog štanda u Hali 1 gde će potpisivati svoja nova izdanja.

Ekskluzivni gost Lagune na ovogodišnjem Sajmu knjiga biće ugledni španski pisac Ildefonso Falkones koji se proslavio romanom „Katedrala na moru“. Sa više od sedam miliona prodatih primeraka knjiga, Falkones je postao jedan od najpopularnijih španskih pisaca u svetu. Ekskluzivno za Sajam knjiga Laguna će objaviti „Naslednike zemlje“.

Laguna popusti

I ove godine očekuje vas sajamski popust od 15% ili članski popusti koji idu do 20% na štandovima Lagune u halama 1 i 4.