Vaskrsni Srbiji (pre) 100 (posle)

23. Decembar 2018
Vaskrsni Srbiji (pre) 100 (posle)

Svečana akademija „Vaskrsni, Srbijo“ u kojoj učestvuje oko 200  užičkih srednjoškolaca i studenata biće održana u Narodom pozorištu Užice povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

U odnosu na prvobitnu postavku akademije najnovije izvođenje biće u proširenom sastavu, jer osim studenata i profesora Pedagoškog fakulteta i studenata Visoke škole strukovnih stduija iz Užica koji će uskoro napraviti dokumetarni film, na sceni će biti i učenici svih srednjih ali i osnovnih škola, kao i roditelji  i druga lica.

“Misija prosvetnih radnika je težnja ka promociji pravih vrednosti i ako kao što mi činimo uključimo što više mladih u ovakve i slične projekte, to znači da im dajemo putokaz ka porodičnim, nacionalnim i savremenim vrednostima”, istakla je autorka programa, profesorka Pedagoškog fakulteta Danijela Vasilijević.

 

 

“Vanvremenska akademija „Vaskrsni Srbijo“ – (pre) 100 godina (posle)“ koja je napravljena u čast  povlačenja srpske vojske i naroda sa teritorije srpske države pre 100 godina, uvek će nositi ideju zajedništva i vaskrsnuća”, kaže ona dodajući, ” da ovaj period istorije svi moramo pamtiti, a da ga na određeni način možemo doživeti kroz akademiju”.

Svečana akademija koju organizuje Užička akademska parlamentarna unija, uz podršku grada Užica biće izvedena u ponedeljak 24. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Užice od 19 časova i 30 časova.

 

Inače, prva predstava „Vaskrsni Srbijo“ koju je prof.dr Danijela Vasilijević uradila sa studentima tada Učiteljskog fakulteta premijerno je izvedena u aprilu 2016. godine povodom 100. godina Prvog svetskog rata. Godinu dana kasnije tačnije 9. aprila 2017.  izvedena je u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci, povodom potpisavanja saradnje između Filološkog fakulteta iz Banja Luke i Učiteljskog fakulteta iz Užica.

Početkom maja meseca tekuće godine 95 studenata i profesora Pedagoškog fakulteta  koji su ravnopravni učesnici Akademije poklonili su se i publici u Beču, kod koje su izazvali suze u očima i koja ih je pozdravila velikim aplauzom.