Završena rekonstrukcija Zelene pijace vredna više od milion evra

Autor: uzice.rs
18. Januar 2023
Završena rekonstrukcija Zelene pijace vredna više od milion evra

Posle treće faze rekonstrukcije, koja je završena pre nekoliko dana, na radost svih Užičana od danas je Zelena pijaca “Lipa” ponovo u funkciji. Grad je posle radova vrednih više od milion evra dobio savremenu tržnicu sa mnogo humanijim i boljim uslovima i za prodavce i za kupce.

U septembru 2018. godine krenulo se u rekonstrukciju užičke Zelene pijace sa namerom da ovaj prostor u samom centru grada dobije potpuno drugačiji izgled, a Užičani savremenu pijacu po ugledu na velike srpske i evropske gradove.

U okviru prve faze radova izgrađena je glavna zgrade površine 600m2, u kojoj se nalazi 12 kancelarija uprave JKP “Bioktoš” i 18 lokala za izdavanje.

Sa otvaranjem ovog objekta počeli su i radovi druge faze i izgrađena je još jedna zgrada iste površine sa 41 lokalom za izdavanje. Izgradnjom ovog objekta rešen je i dugogodišnji problem prodavaca sa Robne pijace “Međaj”, koji danas trguju u daleko boljim uslovima od onih koje su imali na staroj lokaciji.

Projekat je predvideo i natkrivanje kompletne pijace, pa se u junu prošle godine ušlo u treću fazu rekonstrukcije, kojom su stare tezge sa već oronulim nastrešnicama otišle u prošlost.

Zbog usaglašavanja projektne dokumentacije ali i naglog porasta cena građevinskog materijala radovi su trajali duže od predviđenog roka, ali zahvaljujući dodatnim sredstvima iz budžeta grada završeno je natkrivanje i uređenje prostora i nabavka novih tezgi.

Zakupci, koji su u prethodnih nekoliko meseci svoju robu prodavali na lokaciji kod stadiona “Radomir Antić” ponovo su na Zelenoj pijaci, koja pored mlečne hale i dva objekta za prodaju u zatvorenom ima i savremen i uređen prostor za trgovinu na otvorenom.

Fotografije—uzickarepublikapress.rs