”Zdravi načini života za zdravlje dojki – Izbor je tvoj”.

13. Oktobar 2018
”Zdravi načini života za zdravlje dojki – Izbor je tvoj”.

Evropa Dona Srbija i Savetovalište ”Jefimija” u ponedeljak, 15. oktobra u 18 časova u Gradskom kulturnom centru u Užicu obeležavaju Dan zdravih dojki kroz tribinu pod nazivom ”Zdravi načini života za zdravlje dojki – Izbor je tvoj”.

karcinom-dojke

Tribinu će otvoriti predavanje nutricionistkinje Marije Jovanović o uticaju zdrave ishrane i fizičkih aktivnosti na zdravlje, posebno na pojavu raka dojke što će biti ilustrovati pričama žena koje su imale iskustvo raka dojke, kao i tima ”Jefimije” i prisutnih gostiju iz Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Opšte bolnice Užice.

Za kraj događaja organizovana je projekcija filma ”Život uvek pobeđuje” koji govori o borbi protiv raka dojke.

Inače, od raka dojke u Srbiji godišnje oboli 54,3 žene na 100.000 stanovnika, što je prosečna učestalost u Evropi. Na dnevnom nivou  u proseku, u Srbiji od karcinoma dojke oboli 10, a umru četiri žene.

Zabrinjava podatak da se ova maligna bolest sve češće dijagnostikuje i kod veoma mladih žena, pa i onih koje još nisu rađale.

Oko sedam odsto žena kod kojih se dijagnostikuje rak dojke mlađe su od 40 godina, a od dva do četiri odsto imaju manje od 35 godina.