Kako izbeći prejedanje u periodu slava?

Autor: Tijana Tešanović Doktor medicine/doktok.rs
18. Novembar 2023
Kako izbeći prejedanje u periodu slava?

U dobu godine smo kada su učestale proslave slava i obeležavanje praznika, u prazničnom raspoloženju za bogatim trpezama. Nije lako odrupreti se iskušenjima i ostati umeren u izobilju ,,dobre’’ i kalorične hrane i pića.

Prekomeran unos hrane, bogate šećerima, solju i mastima, i pića, naročito alkoholnih, može nepovoljno delovati na zdravlje ljudi, te je neophodno prisetiti se nekoliko smernica za izbalansiranu ishranu, kako bi praznici i slavlja protekli bez posledica po zdravlje, viška kilograma i posledičnog nezadovoljstva.

  • Ne preskakati redovne obroke,,čuvajući se’’ za trpezu! Režim ishrane treba ostati isti kao što je bio i pre praznika i slava, a to podrazumeva 3 glavna obroka (doručak, ručak i večera) i 2 užine. Na ovaj način se sprečava prejedanje.
  • Biti umeren u unosu hrane i pića!Na tanjir treba staviti samo onoliko hrane koliko možemo pojesti, a da se ne prejedemo. Treba izbegavati dosipanje hrane i pića.
  • Birati raznovrsnost u obrocima!Hrana mora biti bogata različitim makro i mikronutrijentima. Raznovrsnosna ishrana je izbalansirana ishrana. Pod tim se misli na unos ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala, odnosno izbegavanje jednoličnih obroka. Svakodnevno treba jesti sveže voće i povrće, u svrhu jačanja imuniteta i adekvatnog unosa vlakana, vitamina i minerala. Izbegavati suvo voće, zato što ono ima veći glikemijski indeks i veću energetsku vrednost od svežeg voća.
  • Početi obrok sa čašom vode(obične ili mineralne) i staviti na tanjir prvo salatu i meso.Visokokalorične priloge samo probati, a ne stavljati na tanjir u većim količinama.
  • Praviti pauze i izbegavati razgovor sa drugim ljudima u toku obroka, a jesti sporije i žvakati hranu duže!Time se postiže svestan unos hrane i pića i olakšava dospevanje informacija o sitosti iz stomaka do mozga. Na taj način pre shvatimo da smo siti, stajemo sa obrokom i svesno izbegavamo prejedanje.
  • Izbegavati dosoljavanje hrane,što se, posebno, odnosi na ljude sa povišenim vrijednostima krvnog pritiska. Na taj način se sprečava nagli skok krvnog pritiska i akutne komplikacije povišenog krvnog pritiska.
  • Alkoholna pića ne konzumirati na prazan stomak,jer alkohol povećava apetit i tako doprinosi većem kalorijskom unosu.Savetuje se jedan decilitar crvenog vina za žene, i do 2 decilitra crvenog vina za muškarce.
  • Unositi dovoljne količine vode,odnosno 2-3 litra vode dnevno.
  • Izbegavati koncentrovane šećere–čokolade, sokove, procesuiranu hranu. Birati domaće kolače, domaće ceđene sokove. Što je više moguće, treba izbegavati dodatne kalorije u tečnom obliku, npr. coca-cola, kokteli koji sadrže različite sokove i sirupe koji obiluju prostim šećerima.

A kako da se pripremimo za izbalansiranu ishranu tokom praznika i slavlja? ..tako što 2 – 3 nedelje pred praznike i slavlja budemo u blagom kalorijskom deficitu. To znači da 2 – 3 nedelje (nikako ne duže) unosimo 300 kcal manje na dnevnom nivou. Kalorijski deficit ne bi trebao biti veći i ne treba trajati duže od gore navedenog perioda kako za vreme praznika i slavlja ne bismo postigli kontraefekat.

Izbalansirana ishrana tokom praznika i slavlja je izuzetno važna za sve ljude, a posebno za osobe koje imaju hronične bolesti (hipertenziju, dijabetes melitus, srčana oboljenja), gojaznost, povećane vrednosti masnoća u krvi (hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija). Kod ovih osoba ishrana značajno utiče na tok bolesti i kvalitet života. Pravilna ishrana tokom cele godine, a naročito u ovom periodu, smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija po zdravlje.

A ne zaboravite zaboraviti ni redovnu fizičku aktivnost, prilagođenu vašoj fizičkoj spremi!

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, naDokTok platformisu dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa#Google Playili#App Storei zakažite svoju video konsultaciju već danas.