Zlatar idealan za poslovne susrete

12. Oktobar 2017
Zlatar idealan za poslovne susrete

Zlatar je 9. i 10. oktobra bio domaćin poslovnih susreta na kojima je učestvovali oko 170 predstavnika malih i srednjih preduzeća. Održan je i mini sajma dobitnika grantova kroz projekat “Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji” koji se sprovodi na teritoriji tri  grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije.

Cilj PSD projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u odabranim regionima kroz njihovo povezivanje kako bi lakše pristupili novim tržištima.

Agro-industrija, modna industrija (tekstilna i industrija odeće i obuće) i laka industrija su sektori koji su obuhvaceni projektom. Korisnici projekta su pored MSPP i  udruženja i klasteri iz relevantnih sektora i potencijalni preduzetnici i početnici u poslovanju iz osetljivih grupa, prvenstveno  mladi i žene.

Otvarajući poslovne susrete Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš je istakao da u ovoj opštini prema podacima iz tekuce  godine posluje 551 privredni subjekat, od kojih je 89 predstavnika privrednih društava, a ostatak od 83,85% čini sektor preuzetništva.

Vasiljevic je naglasio da su izuzetni investicioni potencijali Nove Varoši u energetici što je značajno za dalji razvoj cele zajednice, dodajući da je ppština Nova Varoš prepoznata kao veliki resurs kako za proizvodnju električne energije na bazi vodnih resursa, tako i za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok je drvna biomasa trenutno najdostupniji resurs obnovljivih izvora, rekao je Vasiljevic.

Regionalna razvojna agencija Zlatibor koja je partner u implementaciji PSD projekta je organizacija zasnovana na znanju i katalizator procesa socio-ekonomskog razvoja Zlatiborske oblasti, potvrdio je Slavko Lukic, direktor RRA Zlatibor.

On je dodao da je misija RRA Zlatibor da doprinese održivom socio-ekonomskom razvoju i stabilnosti Zlatiborske oblasti, podsticanjem konkurentnih zajednica pogodnih za život, rad i poslovanje, primenom strateškog planiranja, promocijom pogodnog poslovnog okruženja, marketingom teritorije i realizacijom razvojnih inicijativa zajednice.

Kroz projekat je obučeno više od 400 polaznika i dostavljeno 180 biznis planova za dobijanje bespovratne pomoći, dok je kroz takmičenje za finansiranje naboljih poslovnih ideja dodeljeno 60 grantova za započinjanje poslovanja ali i 30 grantova za dalji razvoj poslovanja, istakla je Ana Žegarac, koordinatorka projekta. Ona je dodala da je u toku finalni izbor za još 11 grantova za započinjanje posla i novih 22 za dalji razvoj poslovanja. Podsetila je da su održani i dodatni treninzi i mentoring za novoosnovane privredne subjekte, a da su predstavnici  firmi bili u prilici da izlažu na nekom od 14 međunarodnih sajmova, kao i da učestvuju na dva B2B susreta.

Foto--M.Čović

Poslovni susreti su najbolja prilika za B2B razgovore Foto–M.Čović

Jedan od kreatora programa podrške privredi i najveći izvršni nosilac ekonomske politike u ime Vlade Republike Srbije je Razvojna agencija Srbije objasnio je Radoš Gazdic, v.d. direktora ove institucije, dodajući da je osnovna delatnost RAS podrška mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u cilju osnaživanja privrede Srbije, podrška direktnim ulaganjima i promociji izvoza, podizanje ugleda Srbije i regionalni razvoj.

Programi Američke agencija za međunarodnu saradnju USAID predstavljaju podršku Srbiji u njenim nastojanjima da bude demokratska, prosperitetna i zemlja koja je u potpunosti integrisana u evro-atlantske institucije. USAID pomaže Srbiji da sprovede reforme kako bi zemlja završila svoju ekonomsku i demokratsku tranziciju u Evropsku uniju i druge međunarodne institucije, istakao je Armend Aliu, predstavnik USAID.

Sala siroko

Foto–M.Čović

Podsećamo, Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju “USAID” realizuje projekt “Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji” koji se sprovodi na teritoriji tri  grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i devet opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije.

Partneri na PSD projektu su akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) i to Regionalna razvojna agencija Zlatibor,  Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP), Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) i Regionalna agencija za prostorni plan i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga .

Treba istaći da su poslovni susreti na Zlataru održani u okviru Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća, koja se kroz promociju preduzetništva obeležava u 37 zemalja različitim događajima i informisanjem preduzetnika o institucijama koje pružaju podršku razvoja preduzetništva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou. Projektom u Srbiji koordiniraju Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije. Svake godine organizuje se po jedan centralni događaj na nivou EU i svake od zemalja.

Inače, mala i srednja preduzeća čine 99% srpske privrede, učestvuju u BDP sa 57,7 odsto i zapošljavaju preko 65 odsto zaposlenih u nefinansijskom sektoru.