Počela vakcinacija protiv gripa

05. Oktobar 2017
Počela vakcinacija protiv gripa

Prema iskazanim potrebama 10 Domova zdravlja sa području Zlatiborskog okruga užički Zavod za javno zdravlje  distribuirao je ukupno 10 150 doza vakcina protiv sezonskog gripa dobijenih od Instituta Torlak. Svi koji  žele da prime vakcinu treba da se jave lekaru opšte prakse.


virus-papiloma-humano-prevencion

Ova sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, zatim sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV. Vakcina protiv gripa se preporučuje trudnicama uz konsultacije sa izabranim ginekologom i gojaznim osobama.

Domu zdravlja u Užicu pripalo je  3 200 doza vakcina. Prijepolju je distribuirano 1 300 vakcina, dok je u Priboj i Bajinu Baštu otišlo po hiljadu doza. Novoj Varoši je pripalo 700, Požegi 650, opštinama Čajetina, Sjenica i Arilje po 600, dok je u Kosjerić raspoređeno 500 doza vakcina protiv sezonskog gripa.

Vreme za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje a kontraindikacije mogu da budu  povišena temperatura, akutne zarazne bolesti ili alergija na jaja. Kao neželjene reakcije mogu se javiti glavobolja, znojenje i druge koji prolaze u roku od dva do tri dana.

Medical professional vaccinating older woman

Vakcinisanje se odnosi i na osobe starije od 65 godina, građane smeštene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama. Po tradiciji za vakcinaciju se najpre i najrevnosnije javljaju stariji sugrađani.

Stručnjaci ističu da se vakcinacija trudnica razmatra kao mogućnost od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom. Trudnicama koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje se vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.