Do 30. juna podsticaji za organsku proizvodnju

19. Maj 2021
Do 30. juna podsticaji za organsku proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojilo je Uredbu o izmenama Uredbe o  podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini koja je objavljna u Službenom glasniku RS  kojom su uvećani podsticaji u organskoj biljnoj proizvodnji sa 400% na 550 % u odnosu na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji.

Nominalni iznos podsticaja za organsku biljnu proizvodnju u 2021.godini, iznosi 26.000 dinara po hektaru. Nominalni iznos ostao je istom nivou kao i prošle godine kada su organski proizvođači dobijali 400 odsto više nego proizvođači u konvencionalnoj proizvodnji. Međutim smanjen je iznos osnovnih podsticaja sa 5.200 na 4.000 dinara po hektaru.

Pravo na isplatu podsticaja se ostvaruje  podnošenjem zahteva na osnovu Pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku proizvodnju. Zahtev se podnosi Ministrstvu finansija- Upravi za trezor, od 3. maja do 30. juna tekuće godine, saopšteno je iz Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia organica”.

Podsećamo da organska poljoprivredna proizvodnja podrazumeva proizvodnju zdravstveno bezbedne, kvalitetne hrane na ekološki održiv način. Cilj organske poljoprivrede je da unapredi zdravlje i produktivnost uzajamno zavisnih zajednica, života zemljišta, biljaka, životinja i ljudi.

Treba istači da su veliki prirodni potencijal i nezagađeni prirodni resursi potencijal koji ima Srbija za razvoj organske poljoprivrede. U našoj zemlji najveće površine pod organskim proizvodima nalaze se u Vojvodini, iako prednost u razvijanju organske poljoprivrede treba dati nerazvijenim ruralnim predelima i malim poljoprivrednim proizvođačima.

Inače, danas u svetu površine pod organskom poljoprivredom zauzimaju 0,9% ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Evropa ima najveći prosečni procenat površina od 6,2%. Čak osam zemalja ima prosek veći od 10%.

U Evropi najviše površina na kojima se gaje organski proizvodi se nalazi u Španiji, Italiji  i Francuskoj. Prema poslednjim raspoloživim podacima Srbija ima 15.298 ha na kojima se odvija organska proizvodnja ili 0,44% od ukupnih površina.